Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!not-for-ma
il
From: "toster" <t...@W...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarator - a propos chłodnika
Date: Tue, 18 May 2004 13:38:46 +0200
Organization: Multimedia Polska sp. z o.o.
Lines: 31
Message-ID: <c8cslj$1tmn$1@news.mm.pl>
References: <c8cj02$273$1@atlantis.news.tpi.pl> <c8cnpc$2c1m$1@news.mm.pl>
<c8cogh$r9a$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-213-100.wroclaw.mm.pl
X-Trace: news.mm.pl 1084880372 63191 81.190.213.100 (18 May 2004 11:39:32 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 May 2004 11:39:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202029
Ukryj nagłówki
>
> A doczytałeś do końca, co ja napisałam? Ja tez nie daje tyle wody, bo
> uważam, że to za rzadkie. Daję na oko, żeby była dobra konsystencja.
Przepis
> przytoczyłam za bułgarską ksiażką kucharską.
> Pozdrawiam, Agata
>
Doczytałem, nawet zacytowałem:-)
Dla mnie najlepszą konsystencją jest wcale bez wody (są przeca jeszcze
ogórki, które tez troche wody puszczają).
Dwie szklanki wody, to gruba przesada. W przepisie, który znam jest:
Składniki: 300 - 400 g ogórków długich, 500 g naturalnego jogurtu, 3 - 4
orzechy włoskie, 5 - 6 ząbków czosnku, 1 łyżka oleju, świeży koperek, sól
Obieramy ogórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy je
rozmieszanym jogurtem z odrobiną wody (100 - 200 ml). Dodajemy obrane i
zmiażdżone orzechy i czosnek (można do nich dodać łyżeczkę octu winnego). Na
koniec dodajemy olej, łyżkę posiekanego koperku oraz przyprawiamy do smaku
solą. Tarator je się schłodzony. Jest on świetnym chłodnikiem w upalne
letnie dni.
http://www.bulgaricus.com/kuc_zup_01.php
Pozdrawiam
Tomek
|