Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tarta - zakalec Re: tarta - zakalec

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: tarta - zakalec

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newshub.sdsu.edu!tethys.csu.net!nntp.csufresno.edu!sn-xit-02!sn-xit-01!sn-p
ost-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarta - zakalec
Date: Tue, 15 Feb 2005 12:27:47 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <cutj58$i6k$1@mamut1.aster.pl>
In-Reply-To: <cutj58$i6k$1@mamut1.aster.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 66
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231765
Ukryj nagłówki

Minia wrote:
> No wlasnie. Wczoraj testowo przed czwartkowa wizyta znajomych zrobilam tarte
> z warzywami. Nadzienie jest ok, natomiast z ciastem jest troche gorzej.
> Uzylam przepisu znalezionego w necie (250 g maki, 125 g masla, 1/4 szk.
> zimnej wody, lyzka oleju, szczypta soli). Ze skladnikow szybko zrobilam
> ciasto, schlodzilam przez godz. w lodowce, pieklam w piekarniku nagrzanym do
> 200 st. przez pol godz. potem nalozylam farsz i jeszcze na 20 min. wsadzilam
> do piekarnika.
> Co bylo nie tak, ze wyszedl zakalec?
> Czy rozwalkowanie ciasta od razu, a nie skladanie go w czesci w trakcie
> walkowania ma w tym wypadku znaczenie? Przyznam tez, ze kombinowalalm troche
> z temp. Tzn. najpier nagrzalam piekarnik do 200 st (gorne i dolne grzanie),
> po czym zmienilam na termoobieg.
>
> Prosze o pomoc. Odwiedziny znajomych zaproszonych na testowanie nowego
> piekarnika tuz, tuz.
>
> Pozdrawiam,
> Lucy
>
>


Podstawowa zasada kruchego nie-slodkiego ciasta:

na 300 gr maki dodaj 100 gr masla, jedno male jajko i troche wody, piecz
w bardzo goracym piecu, az zacznie zmieniac kolor, ale nie dopusc do
zbrazowienia, wystudz calkowicie przed zalaniem nadzieniem, po zalaniu
nadzieniem piecz znow w bardzo goracym piecu na najnizszej polce.
Najwazniejsze jest to, zeby piec mial gorace grzanie od spodu, bo tylko
to zapobiega mokremu, zakalcowatemu dnu.

Gdy robie quiche Lorraine co jest wlasciwie tarta jajeczna, to robie
tak, jak ponizej i zawsze mi wychodzi:

Ciasto
360 ml maki(1+1/2 cup)
112 gr masla (1 stick - 4 oz)
1 jajko
1 lyzka octu
woda

Piec rozgrzac do 220°C/425°F.
Jajko i ocet roztrzepac dodajac tyle wody, zeby bylo 75 ml plynu.
Maslo posiekac z maka, skropic plynem jajecznym i szybko wymieszac
widelcem, tylko do momentu, az nie bedzie widac surowej maki. Nastepnie
zebrac w kule to kluchowate ciasto i zamrozic przez godzine albo az
bedzie sztywne. Mozna podzielic na dwie czesci, zeby szybciej sie
schlodzilo. Nastepnie zetrzec na tarce o grubych oczkach bezposrednio do
blachy, wyrownujac i tworzac wyzszy brzeg naokolo. Ciasto uklepac, zeby
nie bylo dziur. PIec tylko do monetu, gdy zacznie zmieniac kolor, schlodzic.

Przygotowac nadzienie
100 gr startego ostrego sera
300 ml smietanki kremowki
3 duze jajka
1 lyzeczka pieprzu
2 lyzki pokruszonego usmazonego bekonu (chudego boczku)
1 mala cebula
1 lyzeczka masla

Piec rozgrzac do 220°C/425°F.
Podsmazyc cebule na masle, ale zdjac, zanim zacznie zmieniac kolor.
Wymieszac z pozostalymi skladnikami i wlac do upieczonej formy. Piec na
najnizszej polce okolo 30-40 minut, w zaleznosci od pieca.
Magdalena Bassett

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.02 Industrial-Usagi
16.02 Magdalena Bassett
19.02 Minia
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6