Data: 2005-02-16 10:05:35
Temat: Re: tarta - zakalec
Od: "Industrial-Usagi" <industrialusagi@(NOSPAM)gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Gdy robie quiche Lorraine co jest wlasciwie tarta jajeczna, to robie tak,
> jak ponizej i zawsze mi wychodzi:
>
> Ciasto
> 360 ml maki(1+1/2 cup)
> 112 gr masla (1 stick - 4 oz)
> 1 jajko
> 1 lyzka octu
> woda
>
> Piec rozgrzac do 220°C/425°F.
> Jajko i ocet roztrzepac dodajac tyle wody, zeby bylo 75 ml plynu.
> Maslo posiekac z maka, skropic plynem jajecznym i szybko wymieszac
> widelcem, tylko do momentu, az nie bedzie widac surowej maki. Nastepnie
> zebrac w kule to kluchowate ciasto i zamrozic przez godzine albo az bedzie
> sztywne. Mozna podzielic na dwie czesci, zeby szybciej sie schlodzilo.
> Nastepnie zetrzec na tarce o grubych oczkach bezposrednio do blachy,
> wyrownujac i tworzac wyzszy brzeg naokolo. Ciasto uklepac, zeby nie bylo
> dziur. PIec tylko do monetu, gdy zacznie zmieniac kolor, schlodzic.
>
> Przygotowac nadzienie
> 100 gr startego ostrego sera
> 300 ml smietanki kremowki
> 3 duze jajka
> 1 lyzeczka pieprzu
> 2 lyzki pokruszonego usmazonego bekonu (chudego boczku)
> 1 mala cebula
> 1 lyzeczka masla
>
> Piec rozgrzac do 220°C/425°F.
> Podsmazyc cebule na masle, ale zdjac, zanim zacznie zmieniac kolor.
> Wymieszac z pozostalymi skladnikami i wlac do upieczonej formy. Piec na
> najnizszej polce okolo 30-40 minut, w zaleznosci od pieca.
> Magdalena Bassett
Mniam.... a na jaką średnice formy jest ten przepis by farsz albo nie był za
niski albo za wysoki?
Mateusz
|