Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Industrial-Usagi" <industrialusagi@(NOSPAM)gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarta - zakalec
Date: Wed, 16 Feb 2005 11:05:35 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <cuv5um$34t$1@inews.gazeta.pl>
References: <cutj58$i6k$1@mamut1.aster.pl> <1...@c...supernews.com>
NNTP-Posting-Host: ce98.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1108548374 3229 80.53.214.98 (16 Feb 2005 10:06:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Feb 2005 10:06:14 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-User: industrialusagi
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231815
Ukryj nagłówki
> Gdy robie quiche Lorraine co jest wlasciwie tarta jajeczna, to robie tak,
> jak ponizej i zawsze mi wychodzi:
>
> Ciasto
> 360 ml maki(1+1/2 cup)
> 112 gr masla (1 stick - 4 oz)
> 1 jajko
> 1 lyzka octu
> woda
>
> Piec rozgrzac do 220°C/425°F.
> Jajko i ocet roztrzepac dodajac tyle wody, zeby bylo 75 ml plynu.
> Maslo posiekac z maka, skropic plynem jajecznym i szybko wymieszac
> widelcem, tylko do momentu, az nie bedzie widac surowej maki. Nastepnie
> zebrac w kule to kluchowate ciasto i zamrozic przez godzine albo az bedzie
> sztywne. Mozna podzielic na dwie czesci, zeby szybciej sie schlodzilo.
> Nastepnie zetrzec na tarce o grubych oczkach bezposrednio do blachy,
> wyrownujac i tworzac wyzszy brzeg naokolo. Ciasto uklepac, zeby nie bylo
> dziur. PIec tylko do monetu, gdy zacznie zmieniac kolor, schlodzic.
>
> Przygotowac nadzienie
> 100 gr startego ostrego sera
> 300 ml smietanki kremowki
> 3 duze jajka
> 1 lyzeczka pieprzu
> 2 lyzki pokruszonego usmazonego bekonu (chudego boczku)
> 1 mala cebula
> 1 lyzeczka masla
>
> Piec rozgrzac do 220°C/425°F.
> Podsmazyc cebule na masle, ale zdjac, zanim zacznie zmieniac kolor.
> Wymieszac z pozostalymi skladnikami i wlac do upieczonej formy. Piec na
> najnizszej polce okolo 30-40 minut, w zaleznosci od pieca.
> Magdalena Bassett
Mniam.... a na jaką średnice formy jest ten przepis by farsz albo nie był za
niski albo za wysoki?
Mateusz
|