Data: 2000-10-13 20:56:54
Temat: Re: technika smazenia
Od: "Danka" <j...@z...nl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kiedys w Ready Steady Cook uslyszalam, ze lepiej jest natrzec mieso np.
olejem i rzucic je na goraca patelnie, niz topic je w tluszczu. Ale patelka
musi byc naprawde mocno rozgrzana.
Pozdr.,
Danka
"Markus" <m...@p...wp.pl> schreef in bericht
news:8s6c7q$1ls$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
> witam wszystkich,
> Moje pytanie dotyczy czynnosci przed wlozeniem miesiwa na rozgrzany
tłuszcz
> pytanie brzmi: czy ma znaczenie wczesniejsze rozgrzanie patelni przed
> wlaniem oleju czy tez jest to bez znaczenia, a wazne jest tylko wlasciwe
> rozgrzanie tłuszczu
> Osobiocie zawsze rozgrzewam patelnie (dooc mocno) potem wkladam (lub
wlewam)
> tluszcz, rozgrzewam go do odpowiedniej temperatury a potem klade to co ma
> być smażone. Wydaje mi sie że tak jest prawidlowo (ale jest to odczucie
> intuicyjne bez zadnego poparcia teorii). I tak bylo do wczoraj, kiedy
zona
> stwierdzila ze nie ma to zadnego znaczenia aby patelnia byla wczesniej
> rozgrzewana, twierdzi ze mozna wlewac tluszcz na zimna patelnie i razem
> rozgrzac przed wlozeniem np. miesa .... i nie mialem zadnego argumentu
aby
> potwierdzic moja teorie.
> Czy zna jakies teoretyczno praktyczne argumenty na poparcie ktorejs z
> teorii???
> A moze pytanie w ogole nie ma sensu ?
> pozdrowienia
> Markus
>
>
>
>
>
|