Data: 2006-11-16 08:18:01
Temat: Re: technologicznepytanie w kwesti octu z jablek i tego Pantavisty
Od: "Dolby" <v...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> jakis tam spory czas temu pomieszalem skorki z dzialkowych jablek z woda,
>> wyszedl calkiem niezly ocet. Ciekaw jestem dlaczego, trzymalem to w
>> sloiku nakrytym gaza, po miesiacu zrobila sie taka galaretowata
>> "skorupka". No wywalilem to oczywiscie a reszte we flaszke przelalem.
>> W temacie grupowego trola to hmm nic nie mowie...Grupowicze w sobote
>> bedzie ponad 16C ostatnia lampka na grill!!!
>
>
> powiedz ile dales cukru i o co chodzi z ta galareta , móglbys to rozwinac,
> interesuje mnie ten temat, opisz szczególy
> Jedrek
Fermentacja z mala iloscia cukru i z dostepem powietrza potrafi zrobic z
kazdego wina ocet. Wiec jezeli ktos chce zrobic cos takiego to opisany
sposób byl jak naj bardziej dobry.
Jezeli chodzi o galaretowata skorupke to niektóre owoce maja tendencje do
zelowania wina, co prawda nie slyszalem zeby jablka cos takiego potrafily
ale moze same obierki dzialaja inaczej ?
polecam forum "czarnej oliwki" towarzystwo jest dobrze zorietowane, zawsze
pomocne no i troli nie ma.
Pozdrawiam
|