Data: 2006-11-17 07:19:19
Temat: Re: technologicznepytanie w kwesti octu z jablek i tego Pantavisty
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 16 Nov 2006 09:18:01 +0100, "Dolby" <v...@o...pl> wrote:
>Jezeli chodzi o galaretowata skorupke to niektóre owoce maja tendencje do
>zelowania wina, co prawda nie slyszalem zeby jablka cos takiego potrafily
>ale moze same obierki dzialaja inaczej ?
Jablka nie maja tendencji do zelowania soku bo sok wyciska sie z
miaszu - a ten w jablkach pektyn specjalnie nie zawiera. natomiast
skorka z jablek jest calkiem dobrym zrodlem pektyn - troche trzeba
pomoczyc albo pogotowac zeby te pektyny do roztworu przeprowadzic ale
w opisanych warunkach (dlugotrwala maceracja prowadzaca do rozpadu
struktury komorek) jest to calkowicie mozliwe.
Zatem ten galaretowaty korzuch to zapewne byly glownie pektyny.
--
Darek
|