Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!diablo.netcom.net.uk!netcom.net.uk!di
ablo.theplanet.net!news.theplanet.net!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: teraz krotko - pudding
Date: Tue, 11 Sep 2001 13:12:22 +0100
Organization: Home
Lines: 37
Message-ID: <l...@4...com>
References: <4...@4...com>
<3...@f...onet.pl>
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
NNTP-Posting-Host: modem-866.awesome.dialup.pol.co.uk
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news8.svr.pol.co.uk 1000210847 15752 62.25.131.98 (11 Sep 2001 12:20:47 GMT)
NNTP-Posting-Date: 11 Sep 2001 12:20:47 GMT
X-Complaints-To: a...@t...net
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:67809
Ukryj nagłówki
>> o puddingach jako takich, jak kto zainteresowany, napisze kiedy
>> indziej
>>
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
>Zglasza sie pierwszy zainteresowany!
>(straszna ochota mnie naszla na pudding gdy czytalam jedna z ksiazek
>Agate Christe!)
>
>Maria
>
>
przede wszystkim pudding to slowo generyczne, 2 gl. znaczenia :
1. synonim slowa "deser"
2. Ciastowate cos co moze byc slone albo slodkie, najczesciej
gotowane na parze albo w scierce, w nowoczesnych czasach w
mikrofali, bo kto moze stac nad garem 3 godziny i dolewac wody
coby nie wyschlo
"Pudding basin" to micha/naczynie, w ktorym sie tworzy to danie -
glebokie a nie za wielkie (mam male raczki i tak ledwo siegam
reka przez srednice michy. moje gl. naczynie do tego jest z
grubego szkla. stare, po Babci meza.)
ciasto niestety czesto wola o ten nieszczesny loj, ktory ja juz
zamienialam na cokolwiek tlustego :)), przelecialam sie po mojej
najstarszej tutejszej kasiazce kuch. i znalazlam przpeisy na
puddingi na parze, takie bardziej biszkoptowe, ktore sa na bazie
ucieranego masla z cukrem...
ciag dalszy nastapi...
Krysia
K.T. - starannie opakowana
|