Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Sumada" <j...@p...onet.pll>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: torcik truskawkowy
Date: Wed, 9 Jun 2004 17:39:45 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <ca7b0p$i7q$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ca6h0u$4f5$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <ca6uh5$350$1@news.dialog.net.pl>
<ca6vit$m94$1@atlantis.news.tpi.pl> <ca70oe$elm$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.97.144.11
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1086795609 18682 217.97.144.11 (9 Jun 2004 15:40:09
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 9 Jun 2004 15:40:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204255
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:ca70oe$elm$1@news.onet.pl...
> Biszkopt kupny (można samemu upiec - ja biszkoptów nie piekę bo mi ZAWSZE
> zakalec wychodzi, mam zły charakter po prostu. :-/)
Spróbuj jeszcze raz - szybko, prosto i jeszcze nigdy nie miałam zakalca - w
ten sposób:
- w zależności od zamierzonej grubości - dobieramy ilość jajek - najlepiej
wypróbować samemu - na swoich blaszkach.
- bierzemy jajka, oddzielamy białko od żółtka, białka ubijamy na sztywno w
proporcjach 1 białko - jedna łyżka stołowa cukru.
- wrzucamy żółtka, mieszamy łyżką lub ubijamy ale już bardzo delikatnie.
- na każde jajko wsypujemy po łyżce mąki - najlepiej przesiać - i delikatnie
od brzegów do środka, ruchem kolistym, mieszamy.(delikatnie żeby nie
"zadusić" piany).
- wylewamy do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy
- pieczemy w 180 st. C.
Tak mnie uczyła mama, zawsze się udaje, nie trzeba wagi ani miarek - miska,
trzepaczka, łyżka i już. Robiłam z orzechami zamiast mąki - jest wtedy
biszkopt orzechowy - fantastyczny. Trzeba tylko dorzucić do orzechów
odrobinę tartej bułki. Tu nie ma się co nie udać.
Pozdrawiam. Sabina.
|