Data: 2004-06-09 15:28:42
Temat: Re: torcik truskawkowy
Od: "Sumada" <j...@p...onet.pll>
Pokaż wszystkie nagłówki
TORCIK MALAKOW
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
3 łyżki nie solonego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
3 duże jajka
1,25 szklanki cukru
Krem:
170 g miękkiego nie solonego masła
1 szklanka cukru
1,75 szklanki mielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki likieru orzechowego
2 szklanki śmietany
3 placki ciasta o grubości około 1,5 cm
1/4 szklanki likieru pomarańczowego zmieszanego z 1/4 szklanki wody
około 1 litra truskawek (dziwna miara, ale 1 quart z tego co wiem to około
946,35 ml)
1/4 szklanki grubo pokrojonych orzechów laskowych do ozdoby:
1 szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka likieru pomarańczowego
1/2 łyżeczki wanilii
Wykonanie - ciasto:
Umieścić blachę w środkowej części piekarnika i nagrzać do 180 stopni
Celsjusza. Delikatnie spryskać 3 formy oliwą w sprayu. Wyłożyć papierem do
pieczenia. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól.
Wymieszać. Powtarzać 3 razy. W małym rondelku doprowadzić mleko i masło do
wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać wanilię oraz ekstrakt cytrynowy. W misce
ubijać jajka z cukrem tak długo, aż będą blado żółte, puszyste i podwoją
swoją objętość. Ciągle ubijając pomału wlewać gorące masło z mlekiem. Dodać
masę z mąki. Pergamin wysmarować masłem. Wlać masę do form i piec około 15
minut, aż będą złote, aż środek ciasta będzie elastyczny i przejdą próbę
patyczka. Zostawić formy na blasze do ostygnięcia. Okroić ciasto w formach
nożem i wyjąć. (12 porcji)
Krem:
Utrzeć masło z cukrem. Dodać orzechy i połowę likieru orzechowego. Ubić
śmietanę. Dodać pozostałą część likieru orzechowego do śmietany i ubijać do
konsystencji pianki do golenia. Dodać do utartej masy. Wyłożyć formę
pergaminem. Nasączyć ciasto likierem pomarańczowym z wodą. Ułożyć na dnie
pierwszą warstwę ciasta. Nałożyć na nią 1/2 kremu. Ułożyć truskawki.
Przykryć drugą warstwą ciasta, nałożyć krem i truskawki. Przykryć wszystko
trzecią warstwą ciasta. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyjąć z
formy i obsypać boki grubo siekanymi orzechami do ozdoby: Ubijać śmietanę w
misce tak długo, aż zacznie twardnieć. Dodać cukier puder, likier
pomarańczowy i wanilię i ubijać. Umieścić krem w woreczku do ozdabiania z
końcówką w kształcie gwiazdy. Wyciskać rozetki. Każdą ozdobić małą
truskawką.
TORCIK MALAKOW.
30 dkg biszkoptów
3 kieliszki likieru pomarańczowego
75 dkg truskawek
25 dkg masła
300 ml śmietany
10 dkg migdałów
18 dkg cukru
Masło zmiksować z cukrem, nadać aromat poprzez wlanie 1/2 kieliszka likieru
pomarańczowego oraz paru kropel zapachu migdałowego. Ubić śmietanę - ubitą -
łyżką wprowadzić do kremu. Dodać migdały (chyba zmielone). Nasmarować
tortownicę. Moczyć krótko biszkopty w likierze i wyłożyć dno. Wyłożyć
warstwę kremu. Następnie obłożyć dookoła brzegi tortownicy namoczonymi
biszkoptami. Przykryć krem grubymi plasterkami truskawek. Na to krem +
biszkopty + krem + biszkopty + truskawki + krem + biszkopty na wierzch.
Schłodzić przez noc w lodówce.
|