Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Mariusz" <m...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: trudne pytania ( dla mnie )
Date: Tue, 5 Dec 2006 20:00:29 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 47
Message-ID: <el4fnm$9v8$1@news.onet.pl>
References: <el463h$bu4$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.243.2
X-Trace: news.onet.pl 1165345335 10216 82.160.243.2 (5 Dec 2006 19:02:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Dec 2006 19:02:15 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: nwysD7lC8gI6yVSTWvFjaw==
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0653-5, 2006-12-05), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285013
Ukryj nagłówki
> 1. Czy należy przed upieczeniem obsmażyć go wcześniej na patelni ?
Tak, to jest konieczne. Niektórzy, w tym ja, czasem tego nie robią,
niektórzy czasem (ale to przeważnie inne mięso - schab taki np.) wrzucają na
wrzątek, ale nie masz jak porządnie obsmażony boczuś, szczególnie jak ma być
taki jak szanownej babci.
> 2. Czy należy dokładnie go owinąć w folię aluminiową, żeby nie wysechł ?
O! A skąd ten pomysł?! Nigdy tego nie robiłem i nie zamierzam. Do brytfanki
i już!
> 3. Czy należy podlewać boczek w czasie pieczenie wodą ?
Tak. Ciut. Nie za dużo. Tak jak większość mięs.
> 4. Czy temperatura 180 st i 1,5 godziny wystarczy do upieczenie kawałka
> boczku ok 1kg ?
Wydaje się idealna. U mnie w domu sa w zasadzie 2 szkoły. Jedna - moja
żona - piecze wszystkie mięsa dłużej, aż do stanu kiedy się niemal
rozlatują, podlewa je wodą i nie są ani wysuszone, ani nic, a za to bardzo
smaczne. Druga - ja - piekę mięsa mniej więcej tyle czasu ile ważą (no, ciut
dłużej). Wtedy mięsa są nieco bardziej twarde i dla mnie smaczniejsze, ale
cóż - jestem w domu w mniejszości zdecydowanej, to i często tak długo je
kitwaszę.
> 5. Czy są jeszcze jakieś tajemnice, żeby upiec boczek podobnie jak babcia
> mojego męża :) ? ( żeby był miękki a nie wyschnięty na wiór )
Są. Przyprawy, marynaty... czosnek, majeranek, cząber, sól, pieprz,
tymianek, gałka muszkatołowa, mięta nawet użyte we właściwych proporcjach i
zestawieniach potrafią czynić cuda.
A wyschnięty jak wiór... - w zasadzie boczek rzadko kiedy wyjdzie Ci
wyschnięty.
Smacznego
Mariusz
|