Data: 2006-12-05 18:50:23
Temat: Re: trudne pytania ( dla mnie )
Od: Beata Mateuszczyk <b...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mikont wrote:
> Pieczenie boczku, znaki zapytania
>
> 1. Czy należy przed upieczeniem obsmażyć go wcześniej na patelni ?
Ja tego nie robię.
> 2. Czy należy dokładnie go owinąć w folię aluminiową, żeby nie wysechł ?
Boczek jest tłusty, raczej trudno go wysuszyć. Nie zawijam w folię.
> 3. Czy należy podlewać boczek w czasie pieczenie wodą ?
Ja nie podlewam.
> 4. Czy temperatura 180 st i 1,5 godziny wystarczy do upieczenie kawałka
> boczku ok 1kg ?
Ja piekę taki kawałek w 200 st przez godzinę.
> 5. Czy są jeszcze jakieś tajemnice, żeby upiec boczek podobnie jak
> babcia mojego męża :) ? ( żeby był miękki a nie wyschnięty na wiór )
Może i są. Ja piekę bez tajemnic i wychodzi dobry. Nacieram go 2 dni
przed pieczeniem majerankiem, solą,pieprzem i i czosnkiem. Mięso
przesuszone wychodzi mi zazwyczaj, gdy za długo je piekę. Choć nigdy nie
zdarzyło mi się to z boczkiem.
Pozdrawiam
Bea
|