Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "hmmm" <k...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: trybula
Date: Fri, 31 Mar 2000 02:58:24 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 48
Message-ID: <8c0t9u$5tt$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <8bdq1p$25n$1@sunsite.icm.edu.pl>
<3...@j...krakow.pl>
NNTP-Posting-Host: view-as.man.polbox.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 954464382 6077 212.244.204.202 (31 Mar 2000 00:59:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 31 Mar 2000 00:59:42 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25948
Ukryj nagłówki
Wielkie dzięki Herbatko i Joanno za wyczerpującą odpowiedź na temat trybuli
i "au bain marie" - tak się z mamą zagalopowałyśmy w naszych dysputach na
temat ziół wszelakich, że postanowiłyśmy wysiewać wszelkie, jakich nasiona
znajdziemy w sklepach a potem dokomponowywać do nich przeróżne przepisy:)
Zapowiada się wielkie kopanie, grabienie, sianie, podlewanie itd... :))
A teraz kolejne pytanko podyktowane moją jeszcze nie zakończoną dietą
(Montignac) - mam przepis na czerwonego kurka z koprem włoskim - z treści
wynika, że ów czerwony kurek jest rybą - pierwszy raz było mi dane tę nazwę
usłyszeć - czy jest to jakieś egzotyczne rybiszcze czy znane jest u nas pod
inną nazwą?
zainteresowanym podaję przepis (autorką jest Ria Tummers)
czerwony kurek z koprem włoskim
(dla 2 osób)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone kurki
6 gałązek zielonej pietruszki
6 gałązek zieleniny z kopru włoskiego
kawałek masła
pieprz i sól
dodatki
2 bulwy kopru włoskiego
2 łyżki świeżej śmietany
zielenina z kopru włoskiego, drobno posiekana
Podgrzać piekarnik do temp. 180C.
Dwa duże arkusze folii aluminiowej posmarować oliwą.
Na folii ułożyć koper włoski, warzywa polać śmietaną i posypać zieleniną.
Ryby osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do środka ryb włożyć gałązkę zielonej pietruszki i kopru włoskiego oraz
kawałeczek masła.
Ryby posypać pieprzem i solą, a następnie ułożyć na kawałkach kopru polanego
śmietaną.
Zawinąć dokładnie w folię, tworząc zamknięte paczuszki. Sok i aromat nie
mogą wyparować.
Ryby w folii ułożyć w naczyniu żaroodpornym, naczynie wstawić do piekarnika.
Piec ok. 20 minut.
Podawać z pieczonymi pomidorami z czosnkiem.
smacznego
hmmm
|