Data: 2000-03-31 00:58:24
Temat: Re: trybula
Od: "hmmm" <k...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wielkie dzięki Herbatko i Joanno za wyczerpującą odpowiedź na temat trybuli
i "au bain marie" - tak się z mamą zagalopowałyśmy w naszych dysputach na
temat ziół wszelakich, że postanowiłyśmy wysiewać wszelkie, jakich nasiona
znajdziemy w sklepach a potem dokomponowywać do nich przeróżne przepisy:)
Zapowiada się wielkie kopanie, grabienie, sianie, podlewanie itd... :))
A teraz kolejne pytanko podyktowane moją jeszcze nie zakończoną dietą
(Montignac) - mam przepis na czerwonego kurka z koprem włoskim - z treści
wynika, że ów czerwony kurek jest rybą - pierwszy raz było mi dane tę nazwę
usłyszeć - czy jest to jakieś egzotyczne rybiszcze czy znane jest u nas pod
inną nazwą?
zainteresowanym podaję przepis (autorką jest Ria Tummers)
czerwony kurek z koprem włoskim
(dla 2 osób)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone kurki
6 gałązek zielonej pietruszki
6 gałązek zieleniny z kopru włoskiego
kawałek masła
pieprz i sól
dodatki
2 bulwy kopru włoskiego
2 łyżki świeżej śmietany
zielenina z kopru włoskiego, drobno posiekana
Podgrzać piekarnik do temp. 180C.
Dwa duże arkusze folii aluminiowej posmarować oliwą.
Na folii ułożyć koper włoski, warzywa polać śmietaną i posypać zieleniną.
Ryby osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do środka ryb włożyć gałązkę zielonej pietruszki i kopru włoskiego oraz
kawałeczek masła.
Ryby posypać pieprzem i solą, a następnie ułożyć na kawałkach kopru polanego
śmietaną.
Zawinąć dokładnie w folię, tworząc zamknięte paczuszki. Sok i aromat nie
mogą wyparować.
Ryby w folii ułożyć w naczyniu żaroodpornym, naczynie wstawić do piekarnika.
Piec ok. 20 minut.
Podawać z pieczonymi pomidorami z czosnkiem.
smacznego
hmmm
|