Data: 2000-03-24 18:38:02
Temat: Re: trybula
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
hmmm napisał(a):
> <...>
> Żółtka ubijać ("au bain marie") (<--moja znajomość francuskiego jest "dość"
> skromna, co to znaczy?) .
>
> pozdrawiam
> hmmm (vel krasnalka)
Droga hmmm,
"au bain marie" określa się w Polsce mianem "gorącej kąpieli". Oznacza to, że
coś (np. żółtka z cukrem na szodo na białym winie do legumin i deserów) ubijasz
w naczyniu, włożonym do innego, w którym gotuje się woda. Poziom wody nie może
być zbyt wysoki, żeby nie chlapała i Cię nie sparzyła, ale dno naczynia z tymi
przykładowymi żółtkami musi być w niej zanurzone. Pozwala to podgrzewać owe
żółtka bez stawiania na ogniu - temperatura rośnie wówczas wolniej, ale i tak
można w ten sposób ugotować (a wiadomo, co wtedy stanie się z żółtkami),
dlatego ubijanie czegokolowiek "au bain marie" wymaga odrobiny praktyki i
ostrożności.
Taka - przynajmniej według moich wiadomości - jest tajemnica owego "bain
marie".
Pozdrawiam
Joanna
|