Data: 2002-02-05 14:40:32
Temat: Re: twarde mielone z indyka
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Za kazdym razem wychodza mi twarde. Dodaje bulke i jajo, moze powinnam
> dodac
> > np. zmielony boczek wieprzowy, poniewaz mieso drobiowe jest chude samo w
> > sobie?
> >
Hm, ciekawostka, może powiem Ci jak ja robię:
kupuję kawał piersi indyczej i sama mielę mięsko (tak z pół kilo tego
mięcha, może 60 dag). Potem dodaję jedno jajeczko albo dwa i dosypuję
bułeczki tartej (tak po prostu), a przedtem jeszcze zoną o mocno odciśniętę
kajzerczkę :)
Solę, pieprze, papryczę, można wciepać tam zeszkloną cebulkę albo nie,
koperek albo nie, pieczarki podsmażone albo nie :))
A bułeczka tarta jest po to, żeby utrzymały takie kotleciki konsystencję
kotlecików i się nie rozjechały. A potem bum na olej i na nie za duży gaz.
Zawsze są pycha, a mój coraz grubszy mąż po obiedzie robi kursy do kuchni i
z powrotem i za każdym razem wraca z kotletem w garści.
Wkn
|