Data: 2009-11-20 11:17:56
Temat: Re: twaróg
Od: mal <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 16 Lis, 13:58, "Anka P." <t...@a...pl> wrote:
> Kapsel pisze:
>
> > A ja odwrotnie zapytam - bo i twaróg i tuńczyk mnie uśmiechają... jak je
> > połączyć (w sensie tej pasty...)?
>
> Spróbuj ;-).
> Z dzieciństwa pamiętam, że robiło się pastę rybną mieląc twaróg i np.
> szprotki w oleju.
Istnieje (we wspomnieniach z dzieciństwa) jeszcze coś takiego jak
pasta serowa ze śledziem.
Pamiętam cały dom w zapachach ( moczonego dla pozbawienia soli )
śledzia, gdy rodzice planowali tę potrawę.
Dokładnych proporcji nie podam, bo to zależy od stopnia wilgotności
produktów.
Na pewno:
2-3 płaty śledzia (obecnie z tacki "lekko solonego"), opłukanego, bez
moczenia
1 ogórek kiszony lub 2 mniejsze
1 cebula średnia
ok.30 dag zwartego twarogu
Kto nie lubi posmaku kiszonego ogórka może go zastąpić korniszonem lub
konserwowym.
Wszystko przepuścić przez maszynkę. Doprawić ew.pieprzem - i na
chlebuś!
Pozdrawiam smacznie
mal
|