Data: 2010-02-11 11:26:57
Temat: Re: twaróg - serowe pączki
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:hdrlbq$rim$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Albo oponki, które zmuszona jestem robić raz na jakiś czas na specjalne
> życzenie syna.
>
> Przepis na wielką naprawdę michę serowych pączków:
> 3 szklanki mąki
> 1/2 szklanki cukru
> 1/2 kg sera (przekręconego przez maszynkę lub dobrze rozgniecionego)
> 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
> 1 łyżeczka sody
> 3 jaja
>
> Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkowywać placki grubości ok. 0,5 cm i
> wycinać szklanką oraz kieliszkiem kółka. Smażyć na rozgrzanym dobrze oleju
> (oleju musi być sporo, aby oponki swobodnie pływały) na kolor
> złoto-brązowy. Wyłożyć i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem
> pudrem.
>
> Młody życzy sobie jeść tylko kulki wycinane przez niego samego w pocie
> czoła kieliszkiem.
>
> Qra
Przepis wart pochwaleni. Rodzina zachwycona. Dziękuję :-)
Monika
|