Data: 2006-01-03 19:04:56
Temat: Re: tykwa do sushi
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomek Domek napisał(a):
>> Suszenie to nie marynowanie.
>> :-)
>
>
> oj madralo, ona juz jest suszona a ja chce ja w jakis sposob uczynic
> jadalna :-)
Zobacz jaki błąd popełniłes zadając nieprecyzyjne pytanie:
TYKWA POSPOLITA, kalebasa, Lagenaria vulgaris (Lagenaria siceraria),
jednoroczna roślina warzywna z rodziny dyniowatych, pochodząca z tropik.
Afryki i Azji; pędy długie z wąsami czepnymi, liście okrągławe lub
nerkowate; uprawiana ze względu na owoce kształtu butelkowatego,
gruszkowatego, też cylindryczne, o zdrewniałej okrywie, po wydrążeniu
używane jako naczynia _(tzw. tykwy)_; jadalny, gąbczasty miąższ młodych
owoców.
http://encyklopedia.pwn.pl/77074_1.html
pozdr. Jerzy
|