Data: 2008-04-01 00:54:31
Temat: Re: udziec wołowy a rosół
Od: "Dariusz K. Ładziak" <l...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Holly wrote:
> On 29 Mar, 11:59, "dwaKa" <b...@i...pl> wrote:
>
>>Czy uda się rosół z udzca wolowego ?
>>
>>pozdrawiam
>>dwaKa
>
>
> Zależy, która to część udźca.
>
> Nadają się:
> 1. Krzyżowa
> 2. Pręga
>
> Nie nadają się:
> 1. Tzw. skrzydło
> 2. Zrazowa
> 3. Biodrowa
>
> Generalnie te części, które są poprzerastane błonami, nadają się na
> rosół (ale uwaga na zrazową!).
Generalnie na rosół to najlepiej nadaje się nie wołowina a krowina -
czyli krowa emerytka, dziesięć cieląt, trzynaście lat na łące - mięso z
tego można tylko zmielić na farsz do pierogów albo na dodatek do
pasztetu ale rosół ma swój smak. Z hodowlanej wołowiny (wolec albo
jałówka ze zbyt wąska miednicą pasiona półtora roku) mięso jest
mięciutkie i soczyste ale rosół wychodzi cienki.
Byle się nie najciąć na buhaja - emeryta, tego nawet pies może nie
chcieć zjeść.
--
Darek
|