Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: upał niemożebny to moze by....
Date: Tue, 27 Jun 2006 14:06:36 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 170
Message-ID: <e7r70u$mfp$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e7qn4q$g4o$1@news.lublin.pl> <e7qsh5$jn5$1@inews.gazeta.pl>
<e7qte7$e0v$1@atlantis.news.tpi.pl> <e7r3ja$gle$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: multipart/related; type="text/plain";
boundary="----=_NextPart_000_036B_01C699F2.E746F3C0"
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1151410014 23033 83.15.147.162 (27 Jun 2006 12:06:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Jun 2006 12:06:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:271828
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kajko" <n...@m...pl> napisał w wiadomości
news:e7r3ja$gle$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> >
> > Jakos mi to nie pasi
> >
> > Wole czerwoine wytrawne (polwytrawne) pol na pol z woda sodowa
(niektorzy
> > wola mineralna gazowana oczywiscie ale wg mnie psuje to smak- nie kazda
> > sie
> > nadaje... chyba zeby koniecznie wtedy moge polecic staropolanke 2000
> > niegazowana- zawiera naturalne dodatki CO2, oraz sporo lodu...
> > Ale uwaga! Taki szprycerek jest ... w wiekszej ilosci zdradliwy ;-)
> >
>
>
> A mi to nie pasi :)
> rozwodnione zimne wino.
>
> Ja wole - cytrynowy Fernet Stock + sok pomaranczowy wlany do szklanki
> napelnionej lodem.
> kajko
>
>
Ale na tym polega szprycer !!!
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=86
Szprycer
Tekst i foto: Ewa Kubicka Data publikacji: 13-08-2003
Rzecz niezwykle popularna jeszcze 30 lat temu. Dzisiaj niemal
kompletnie zapomniana. Warta powtórki w te gorące, jeszcze ciągle letnie i
długie popołudnia. Jeśli macie spotkanie z miłymi ludźmi w
niezobowiązującej, nieco piknikowej atmosferze, to szprycer jest idealną
propozycją na ugaszenie pragnienia i sprawienia przyjemności - zwłaszcza
kobietom.
Porcje: ? Koszt: 30 zł Trudność: prosty Czas: 5 min. Kaloryczność:
?
Składniki:
- 1 butelka białego wina (najlepiej półwytrawnego lub półsłodkiego),
- sporo lodu,
- 1 butelka wody gazowanej, najlepiej tzw. wody sodowej,
- nieobligatoryjnie: cytryna lub limonka.
Jak przyrządzić?
1) Do kieliszka wkładamy 2-3 kostki lodu.
2) Nalewamy wino do 1/2 objętości.
3) Uzupełniamy wodą sodową do reszty. Możemy dorzucić cytrynę, choć w
klasycznym przepisie nie znajdziemy takiej propozycji. Ja preferuję limonki,
ze względu na ich intensywny, cytrynowy zapach.
Jak podawać?
Przede wszystkim natychmiast, np. tej pięknej Pani naprzeciw, która
wygląda na spragnioną osobę - i nic dziwnego... przy tych upałach. Kieliszek
trzymamy za nóżkę.
Uwagi:
Bardzo miło gawędzi się przy takich napojach, w ogrodach pełnych
kwiatów i zachodzącego słońca.
Koszt jest różny w zależności od kosztu wina. Ale nie warto kupować
zbyt drogich... Raczej należy się kierować smakiem, jaki w rezultacie będzie
miał ten napój.
Klasyczne proporcje szprycera to: 1:1 wino z wodą plus lód.
Obserwatorka 2003-08-13 19:06:15
W Austrii nie zapomniano o tym napoju i podaje sie wino z woda po
dzien dzisiejszy. Nosi nazwe Gspritzte i naprawde gasi pragnienie. A wiec
Proust
modelka_Modiego 2003-08-17 11:14:32
1. Wino z wodą pijali już Grecy, wiec szprycer ma dość długą
tradycję.
2. spritzen to po niemiecku: spryskiwac (np. kwiaty woda),
opryskiwać, skrapiać (bielizne do magla), bryzgać, pryskac, wytryskiwać ew.
wyskakiwac, wybiegać, "wyrywać" z jakiegos pomieszczenia;
- Spritzer - to bryzg, chlust, plama, przelotna letnia ulewa
("oberwanie chmury") albo nagły wypad, wycieczka.
gespritzter Wein - to wino z wodą sodową - musujący, silnie
orzexwiajacy (acz nie otrzexwiający) działający "uderzeniowo" trunek. nie
czuje sie go podczas picia, lecz wstać na nogi potem nie mozna etc.
własnie dlatego jest polecany i serwowany kobietom (przez
mężczyzn) w przyjemne, letnie popołudnia
3. gwoli historii - najtańsza wódka, wlana do syfonu i naładowana
jak woda dwutlenkiem węgla - za moich licealnych czasów była nazywana
Messerschmittem. zwykle była ciepła jak nieszczęście, brrr i jedna butelka
upijała pół balangi na sztywno.
dla neutralizacji obrzydliwego posmaku najtańszego
alkoholu(bezkartkowego, kupowanego na mecie - zapewne był to w ogóle bimber)
wrzucało się do syfonu kilka zierenek kawy.
Nie polecam.
SZPRYCER
(SPRITZER)
Orzeźwiający long drink na każdą porę roku.
duża szklanka typu tumbler
120 ml białego wina
woda sodowa do uzupełnienia
Ponadto: 1/2 plasterka cytryny
Do szklanki wlać wino i dolać wody sodowej. Plasterek cytryny
wrzucić do napoju.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=szprycer&lr=lang
_pl
http://www.jar91.republika.pl/s.html
Szprycer
Napój sporządzany z wina zmieszanego pół na pół z wodą sodową z
lodem. Jest bardzo łatwy do wykonania i zasługuje na rozpowszechnienie ze
względu na niską zawartość alkoholu, niską cenę i orzeźwiające działanie.
Szprycer sporządza się w szklanym dzbanku i porcjuje do szklaneczek. Podaje
się ze słomką do picia.
|