Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Niteczka" <n...@r...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: urodzinki
Date: Tue, 22 Jan 2002 14:08:31 +0100
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 59
Message-ID: <3...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
References: <a2jj0m$fql$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: as2-138.starogard.dialup.inetia.pl
X-Trace: news.internetia.pl 1011705476 31250 62.148.65.138 (22 Jan 2002 13:17:56 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Jan 2002 13:17:56 GMT
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: urodzinki
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92990
Ukryj nagłówki
Witam!
Proponuje swoj sprawdzony sernik. Przepis juz raz podawalam na grupie, ale
wklejam raz jeszcze.
Sernikiem zachwyca sie cala moja rodzina, glownie dlatego, ze ma ma
ordynarnego posmaku, tylko smakuje delikatnie smietankowo. A oto przepis:
Spod:
3 szklanki maki tortowej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3 zoltka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 lyzeczka smalcu
1 olejek (esencja) smietankowy
Margaryne roztopic w garnuszku, przestudzic. I wszystkie skladniki zagniesc
dodajac ostudzona margaryne. Powstala mase wylozyc na blache uprzednio
wysmarowana tluszczem i posypana zwykla maka.
Masa serowa:
80 dkg twarogu trzykrotnie mielonego
3 zoltka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 budyn bez cukru o smaku smietankowym na pol litra mleka(ale dodajemy do
masy w proszku, a nie ugotowany)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
Skladniki masy wymieszac mikserem. Na koniec ubic 3 bialka i wmieszac je w
mase lyzka, nie mikserem!
Piec 45 minut (180C), w tym czasie ubic pozostale 3 bialka (zostaly ze
spodu). Pod koniec ubijania dodac 1/2 szklanki cukru pudru i 1 lyzeczke maki
ziemniaczanej. Po wspomnianych 45 minutach wyjac sernik z pieca i
rozprowadzic mase bialkowa na powierzchni sernika. Wlozyc sernik znowu do
piekarnika, i piec dopoki masa wierzchnia bialkowa nie osiagnie rumianego
koloru. Przepis na blache 40x25cm.
Sernik polewamy polewa czekoladowa:
wg. wlasnego przepisu, lub troche lejaca polewa wg. mojego:
2 lyzki tluszczu
2 lyzki smietany 18%
4 lyzki cukru
2 lyzki kakao
Najpierw rozpuscic tluszcz, dodac do niego smietane mieszajac zwawo, a
nastepnie reszte skladnikow.
Pozdrawiam i zycze smacznego.
owieczka
|