Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.bmj.net.
pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: urządzonko do espresso
Date: Mon, 3 Jul 2006 22:00:39 +0200
Organization: BMJ Gliwice
Lines: 35
Message-ID: <e8brnv$n1k$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
References: <1qw9pcop8awrf.139m6nssw5qcl$.dlg@40tude.net>
<C0CF0011.7215%notujaca@gazeta.pl>
<771xm6f13nn2$.q3yknjrenbzs$.dlg@40tude.net>
<C0CF0AD5.7345%notujaca@gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pc0-230.zwm.osi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: bmj-lx1.bmj.net.pl 1151955520 23604 84.205.178.230 (3 Jul 2006 19:38:40 GMT)
X-Complaints-To: news.bmj.net.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Jul 2006 19:38:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0627-0, 2006-07-03), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:272253
Ukryj nagłówki
Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C0CF0AD5.7345%notujaca@gazeta.pl...
(ciach)
>
> >> Inna sprawa, że prawdziwego espresso w tym nie zrobisz.
> >
> > Czemu? Włochom jakoś wychodzi...
>
> Hmm... Espresso to chyba jednak musi być kawa z ekspresu, i to
> wysokociśnieniowego. Nie osiągnie się takiego efektu w tym urządzonku, tak
> mi się przynajmniej wydaje.
>
Jest to ekspres cisnieniowy (ok nie jest to wysokocisnieniowy ale...)
Woda gotujaca sie w dolnej czesci urzadzenia zamienia sie w pare, przechodzi
przez "lejek" z kawa, sitkiem, nastepnie przez nastepne sitko, rurka jest
"wypychana do gory juz kawa w postaci "polwodnej", przeplywa przez rurke w
ktorej nastepuje czesciowe jej ochlodzenie (i zamiana pary nasyconej w
wode), i wyplywa do gornego pojemnika (tam zbiera sie juz kawa). Za tym ze
jest to urzadzenie cisnieniowe przemawia fakt zastosowania w dolnym
pojemniku zaworu cisnieniowego ktorym czesto wydobywa sie wlasnie para wodna
(nadmiar)...
A kawa wychodzi zacna z tego urzadzonka (ja kupilem to pod nazwa "kupress"
jakies ze 20 kilka lat temu i do dzis dnia sluzy dobrze za wyjatkiem
uchwytu ktory to pod wplywem temperatury wykruszyl sie)
mocna, aromatyczna... Mozna powiedziec ze to urzadzenie "wyciska" z kawy
wszystko co sie da i co powinno sie znalezc w naparze (probowalem kiedys z
ciekawosci z tej samej porcji kawy zrobic 2 "napar" i wyszlo mi cos na
"ksztalt" ... mocniejszej cherbaty heh)
Pozdrawiam
Misiek
|