Data: 2006-07-03 19:24:46
Temat: Re: urządzonko do espresso
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Sabina" <sa-re.wyrzuc.to.co.uwazasz:)@epf.pl> wrote in message
news:1qw9pcop8awrf.139m6nssw5qcl$.dlg@40tude.net...
> Nie wiem jak się nazywa takie coś co m.in. Włosi używają do przyrządzania
> espresso _na_gazie_. Takie coś jak to:
> http://lacuisineus.com/catalog/images/espresso.jpg
>
> Elektryczne mi się popsuło, teraz chcę kupić właśnie coś takiego.
> Chciałam więc Was zapytać, czy w tym wypadku ważne są takie sprawy jak
> jakość, marka itp. Jest to jednak proste urządzonko i nie wiem czy da się
> je źle zrobić (jak się producent o to nie postara).
Da sie zrobic zle. Czym lepszy stop aluminiowy tym lepiej (to sie przecie
rozgrzewa...) no i "zly" sie szybko przepali (doslownie - zrobi sie dziura
w dnie...) Ja uzywam tych bajerow od 30 lat i takie cus tez sie zdarzylo.
Szczegoly:
Przede wszystkim jesli zawor cisnieniowy (tez z boku) jest do dupy to
urzadzonko moze zabic jesli zatkaja sie kanaliki przwplywu wody/pary. Poza
tym, to sitko (w ktore wklada sie kawe) musi byc solidne, gdyz tanie latwo
sie gna, odksztalcaja i po krotkim czasie wpadaja do srodka. Takze jakosc i
kasztalt uchwytu oraz dziubka do nalewania sa wzane z powodow oczywistych
(musisz manipulowac bardzo goracym urzadzeniem aby nalac kawe...) No i
jakosc i dostepnosc uszczelki (trzeba ja wymieniac co jakis czas, w
zaleznosci od czestotliwosci uzywania.)
Kawe to cus parzy znakomita. Mamy w rodzinie trzy rozne wielkosci (1,2 4
filizanki) i niby tej samej firmy ale ten na 3 filizanki juz sie rozsypuje
mimo tego ze najczesciej uzywany jest ten dwu-fiilzankowy.
--
><eM eL><
|