Data: 2006-08-31 07:14:53
Temat: Re: w czym gotujecie powidła śliwkowe?
Od: "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ed3fuc$2mk$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> wrote in message
> news:ed3cba$1bp$1@news.wp.pl...
>> Uwielbiam powidła śliwkowe:-)
>>
>> jak sobie radzicie z gotowaniem powideł śliwkowych, jakich garnków do
>> tego
>> używacie?
>> Ma ktos sposób na to aby powidła sie nie przywierały do dna garnka?
>> Czy kupienie super naczyń za super cene jest jedynym rozwiązaniem?
>>
>> Pozdrawiam
>>
>> Monika /w trakcie zbierania śliwek/
>
> 35 - 50 litrowe gary aluminiowe, na kuchence gazowej położona
> paro-warstwowa podkładka blaszana (można było taką kupić w sklepach a
> artykulami AGD), drewniana kopyść do mieszania i cierpliwość. Na koniec
> używam (od niedawna) automatu do pieczenia chleba, który ma opcję
> "marmelade", co prawda w dołączonych przepisach jest tylko dżem z cukrem
> żelującym, ale ja daję zgęszczone powidła i kilo cukru i startuje program.
> A później prosto do słoików i krótka pasteryzacja "na wszelki wypadek",
> chociaż część mam bez pasteryzacji - słoiki były wydezynfekowane roztworem
> matabisulfatem sodu, który wysychając wydziela dwutlenek siarki...
> Metabisulfat sodu możesz kupić wysyłkowo:
> http://www.browamator.pl/katalog.php?pwd[6]=%2F16392
9%2F165992&sortuj=&grp=&start=&grupa_p=6&grupa_rek[6
]=&aukcja=&pwd[6]=%2F163929%2F165992%2F2134618
> albo:
> http://www.muntons.pl/index.php?d=kategoria&k=2
>
> Osobiście polecam zakup kapslownicy i kapsli - do niezwrotnych butelek np.
> po piwie można wlewać soki i przeciery... Szybko łatwo i przyjemnie, a
> zwłaszcza niekosztownie.
>
A jak to jest z pasteryzacja powideł? Ja pasteryzuje powidła ale moja
prababcia mówiła że ona powidła ze śliwek i przesmażone borówki trzymała w
kamionkowych garach i twierdziła że nic sie nie popsuje, podobno tak było.
Monika
|