Data: 2006-11-13 09:21:20
Temat: Re: watroba z losia
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <ej9d49$8d$1@nemesis.news.tpi.pl>, JerzyN <0...@m...pl>
wrote:
> k...@h...com napisał(a):
> > Witam
> > znajomy odstrzelil wczoraj losia .. a mnie trafila sie na razie polowa
> > wotroby i nerki(reszta kruszeje )
> > Nerki mocze w mleku... na jutro
> > watrobe natomiast sprobowalem sposobem standartowym (Z cebula) byla ok
> > ale spodziewalem sie czegos lepszego..
> > ktokolwiek wie... jak smacznie przyrzadzic watrobe z losia bede bardzo
> > wdzieczny(mam tego jeszcze z poltora kilo tak na oko)
> > smacznego.
>
> Niebo w gębie
> Mięso łosia ma niezbyt przyjemny zapach, sprawia wrażenie, jakby było
> już zepsute.
Nie wiem jakiego łosia Ty jadłeś. Na pewno nie tego co ja.
"Łoś lub daniel jest podobny w smaku do jelenia, tylko mięso z nich jest
o wiele delikatniejsze". -- Maria Ochorowicz-Monatowa.
> Smakiem nie różni się od wieprzowiny albo cielęciny,
Skoro coś nie różni się od wieprzowiny to różni się od cielęciny. I vice
versa.
> chociaż jest dużo mniej tłuste. Pewnym paradoksem jest to, że mimo iż
> polowania w Szwecji są bardzo popularne, tylko myśliwi i ich bliska
> rodzina mogą do woli rozkoszować się smakiem łosiego mięsa. W sklepach
> bowiem jest ono nawet trzy razy droższe od innych gatunków mięs.
> http://www.losiowy.wojjy.com/web0148.php
> pozdr. Jerzy
Może tak mają szwedzkie łosie.
Władysław
|