Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!feedme.news.mediaway
s.net!newsfeed2.arcor-online.net!proxad.net!feeder2-1.proxad.net!news2-1.free.f
r!not-for-mail
From: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <am1rpd$sl8$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: wino - przechowywanie
Date: Sun, 15 Sep 2002 17:07:25 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Lines: 40
Message-ID: <3d849eb2$0$252$626a54ce@news.free.fr>
Organization: Guest of ProXad - France
NNTP-Posting-Date: 15 Sep 2002 16:52:35 MEST
NNTP-Posting-Host: 212.198.37.247
X-Trace: 1032101555 news2-1.free.fr 252 212.198.37.247
X-Complaints-To: a...@p...net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128158
Ukryj nagłówki
"cube" <N...@2...pl> a écrit dans le message de news:
am1rpd$sl8$...@n...tpi.pl...
> Witam.
> Czy na grupie sa osoby, ktore interesuja sie winem ? Chcialbym dowiedziec
> sie czegos o czasie przez ktory mozna wino przechowywac. Zakladam
oczywiscie
> przechowywanie w odpowiednich do tego warunkach. Do tej pory myslalem ze
nie
> ma gornej granicy, przynajmniej jezeli chodzi o czerwone wina francuskie.
> Jednak znajomy, ktory pomagal mi ostatnio w zakupie kilku butelek
zaznaczyl,
> ze takie a takie wino mozna przechowywac ok 3-4 lat. Czy ktos to moze
> wyjasnic ? Co dzieje sie po tym czasie - czy wino traci na wartosciach ?
Od
> czego zalezy to czy wino mozemy przechowywac lat 3, 5 czy 15 ? To o czym
> pisze dotyczy czerwonych win francuskich z AOC. Czy jest jakas roznica w
> przypadku win bialych, rouge, win stolowych ? Z czego wynika ?
>
Czesc, popatrz tu :
http://www.lacartedesvins.com/Francais/Millesimes.ht
m#Telecharger
Pytania, ktore stawiasz, to wlasciwie cala enologia (nauka o winach), albo
przynajmniej jej bazy :-)
Ale ogolnie jest tak, ze kazdy gatunek wina ma swoj optymalny czas
przechowywania (po X latach jest najlepszy)
np. dla beaujaulais, w zaleznosci od rocznika, X = 0 - 3
Dla bordeaux, w zaleznosci od rocznika, X = 4 -40 (tak z kapelusza :-)
itd., itd.
Wiec dla zwyklego smiertelnika : tabelki, podobne do tej ktora znajdziesz
pod adresem ww. :-)
Ewcia
--
Niesz !
|