Data: 2004-09-21 10:13:44
Temat: Re: wino z winogron
Od: "Dorcia" <d...@x...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aran" <]> napisał w wiadomości >
>
> Właśnie zasypałem w 50L gąsiorze około 10-12kg ciemnych, słodkich
> winogron 2kg cukru. Zaraz biegne do sklepu po jakies 11kg bialych
> winogron zeby dosypac (na dzialce mi sie skonczyly ciemne). Jakie
> drożdż polecacie dodać żeby wino było mocne, półsłodkie? Czy mam dobre
> proporcje w gąsiorze (pierwszy raz robie wino)?
>
>
Tak z głowy nie pamiętam ile się dodaje cukru, musiałabym to sprawdzić w
tabelach winiarskich, tyle że ja nie robię z całych owoców tylko z
wyciśniętego z nich soku i proporcje podane są na 1L moszczu.
Co do drożdży to powinny być winne ale ja daje piekarskie na 1L moszczu 2dkg
.
pozdr,dorcia
|