Data: 2004-09-21 12:16:19
Temat: Re: wino z winogron
Od: "M.W." <t...@p...nospam.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dorcia" <d...@x...pl> napisał w wiadomości
news:ciov0s$6m4$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Aran" <]> napisał w wiadomości >
> >
> > Właśnie zasypałem w 50L gąsiorze około 10-12kg ciemnych, słodkich
> > winogron 2kg cukru. Zaraz biegne do sklepu po jakies 11kg bialych
> > winogron zeby dosypac (na dzialce mi sie skonczyly ciemne). Jakie
> > drożdż polecacie dodać żeby wino było mocne, półsłodkie? Czy mam dobre
> > proporcje w gąsiorze (pierwszy raz robie wino)?
> >
> >
> Tak z głowy nie pamiętam ile się dodaje cukru, musiałabym to sprawdzić w
> tabelach winiarskich, tyle że ja nie robię z całych owoców tylko z
> wyciśniętego z nich soku i proporcje podane są na 1L moszczu.
> Co do drożdży to powinny być winne ale ja daje piekarskie na 1L moszczu
2dkg
> .
>
I to sie nadaje potem do picia??
Marek
|