Data: 2001-07-23 13:45:44
Temat: Re: wiśnie
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9jgc82$cal$...@n...tpi.pl...
> Jeśli chcesz zrobić wiśnie szybko i możliwie wydajnie, to możesz je zrobic
z
> żelfiksem, tyle że mi wyszły dopiero wtedy naprawdę gęste, gdy zrobiłam
> całkiem odwrotnie niż każe instrukcja - robione wg. instrukcji - wiśnie i
> truskawki to była kompletna klapa.
> Basia
Nie wiem Basiu czemu wyszla Ci kompletna klapa z wisni i truskawek, bo
ja wlasnie od lat robie glownie te dwa dzemy i zawsze dokladnie wedlug
instrukcji swietnie wychodza ( Oetkera). Truskawki juz siedza na polkach a
wisnie od soboty tez...wszystkie jak zwykle wyszly OK. I kompoty wisniowe
rowniez.
2,4 kg wisni z pestkami po wydrylowaniu wychodzi 2 kg i dalej w/g przepisu :
2 zelfixy + 2 kg cukru ( robie 1:1 ) i tak dalej...
Przerobilam w sobote 8 kg wisni wiekszosc na dzem , ale jeszcze bede
dorabiac kompoty wisniowe i sok w sokowniku z wisni , a pozniej z czarnej
porzeczki.
A przy okazji zapytam : czy ktos robi dzem morelowy ktory potem sluzy do
smarowania krazkow biszkoptu w tortach ( po uprzednim rozgrzaniu go w
rondelku)? Jakie maja byc optymalne proporcje cukru, zeby potem w torcie
wszystko gralo ? Chcialabym zrobic troche sloiczkow specjalnie na takie
tortowe okazje.
Jola
L-L
|