Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!fu-berlin.de
!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: witam
Date: Thu, 06 Sep 2001 18:09:04 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 43
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <9n7v71$3hb$1@news.tpi.pl> <9n8561$9ja$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 999792471 6344640 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:66552
Ukryj nagłówki
> > jestem tu ... znaczy mam nadzieje zostane nowa bywalczynia grupy , gdyz
> > uwielbiam gotowac. Poza gotowaniem lubie jak gotuje moj "miszczunio
> > kuchni".
> > Ja jestem od tradycyjnej kuchni polskiej , on specjalizuje sie w kuchni
> > chinskiej i meksykanskiej , w zwiazku z tym bylabym baaardzo wdzieczna
> > za jakies interesujaco smaczne przepisy (chinczyzzna i meksykanska)
> > tutaj albo na priva , bo jeszcze troche przed nami , a kuchnia polska
> > nie ma przede mna prawie tajemnic ;-)
> >
> coooo? jakiego priwa? my się tu nie chowamy z przepisami. Wszystko piszemy
> na grupę, a nie na priwa, jak nie chcemy, żeby nas co poniektórzy zjedli za
> niepodzielenie się przepisem (na przykład ja, groźna wkn, ooo!)
> A o meksykańskiej to ja chętnie posłucham.
no to podeślę przepis kumpla. Sam nie robiłem, ale wygląda OK.
Atun a la varacruzana
deklaracja zmiennych
30 dag tuńczyka w oleju
pół dużej lub jedna mała cebula drobno pokrojona
1 ząbek czosnku na drobno
5 dużych pomidorów w kostkę.
kilka odrostów gładkiej pietruszki, nać im było. Posiekanych
15 dag rodzynek
15 dag oliwek bezpestkowych
1-2 łyżeczki chile na winie (czili jakie się ma)
oliwa do smażenia
sól
algorytm
cebula+czosnek+olej+patelnia+smażenie 120 sekund
+pomidory+gotować 360 sekund
tuńczyka odoleić, rozdrobnić i wciepnąć do ww patelni, następne 360
sekund gotować
ciapka powinna być dość gęsta, ale nie sucha
Wbijać z tortillas. Jak w wersji północnomeksykańskiej to tortilla ==
naleśnik (prawie)
Przepis kieeedyś już podawałem.
Waldek
|