Data: 2003-11-18 15:18:09
Temat: Re: witam po przerwie i pytam o kardamon
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Agata N." <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bpd49r$br3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witajcie po długiej przerwie, ciekawe, czy ktoś mnie jeszcze pamięta...
> Chciałam zapytać, do czego pasuje kardamon, bo kupiłam sobie zapas w
> Bułgarii i teraz nie wiem, co z nim dalej... Macie jakieś przepisy?
> Pozdrawiam wszystkich, Agata N.
Do kawy i herbaty na spółę z cynamonem.
Do ciast korzennych. Do słodkich sałatek owocowych, do ryżu na słodko, do
dań z jabłkami (szarlotka, ryż zapiekany), do kakao, czekolady pitnej,
lodów.
Kardamon, podobnie jak cynamon, ma właściwości osuszające -> ma zdolność
neutralizowania śluzotwórczych właściwości mleka.
Pomaga w przewlekłych katarach i infekcjach bakteryjnych.
W sumie podobny jest w zastosowaniu do cynamonu, ma jednak trochę gryzący
smak, więc proponuję dawać go +/- 1/3 tego, co dodałoby się cynamonu.
Sowa
|