Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia witam Re: witam (szwecja nadal)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: witam (szwecja nadal)

« poprzedni post
Data: 2002-07-02 09:10:52
Temat: Re: witam (szwecja nadal)
Od: A...@m...umu.se (Agnieszka Szalewska)
Pokaż wszystkie nagłówki



>"Agnieszka Szalewska" <A...@m...umu.se> wrote in message
>
> >
> > >>Sweden
> > >
> > ><rozmarzenie> Ech, Skandynawia! <ciagle rozmarzenie>
> >
> > ech, dopiero teraz zaczynam (moze) ja nieco lubic.....przedtem zas, coz,
> > smutek..i..smutek
>Jaki smutek! Cholera, zacznij myslec jakie tam zarcie daja i sie na tym
>koncentuj i pisz, pisz pisz ;-)))))))))))


juz, juz!:)))))) jak wspomnialam w jednym z poprzednich listow z watku
witam:), moj stan smucenia zimowego i samotnego tutaj wplynal zdecydowanie
na moja dzialalnosc na polu kuchennym.... Na poczatku odzywialam sie na
przyklad chlebkiem, serem i oliwkami, dobre nb, ale ilez mozna. Po czym po
jakims tygodniu jedzenia takiego codziennie na obiad, moja szefowa
zaprosila mnie na kolacje, gdzie podala...chleb, sery i oliwki:))))
Co specyficznego zas szwedzkiego jadalam (nie bedzie to nowa dla Magdy
pol-szwedki- czemu pol??? mieszkasz w szwecji moze???? gdzie???): wlasnie
chlebek: jak zwykle mam klopoty ze znalezieniem normalnego pieczywa,
natomiast to co jedza Szwedzi, jako zywo chleb malo przypomina. Albo sa to
takie cienkie placki twarde i chrupiace, cos jak maca, albo jest to
pieczywao chrupkie, albo sa to..no wlasnie, co to jest, Magda ratuj,
polarkaka, placki takie puchate wiecej, ale ciagle plackowate, dziurkowane,
lekko slodkawe. W ogole tendencja tu jest to slodzenia chlebka zawsze, sa
rozne ciemne z melasa, co rozumiem, choc nie lubie, ale czemu slodza tez
wszystkie inne??? Do tego slone maslo, i kompozycja jest dla mnie malo
smaczna....
co dalej: male kuleczki z mielonego miesa, smazone, czyli kottbullar,
dobre nawet.
Salatki ziemniaczane, mnie sie bardziej z niemieckimi kojarzace, ale nie
upieram sie, kto byl pierwszy, szwedzi, czy niemcy: ziemniaczki w plastry
dosc grube, cebulka, czosnek, koperek, smietana, musztarda i majonez. Do
tego sledzik osobno, i jedzonko dobre jest.
Sledzie, we wszelkich postaciach, niestety, czesto zbyt slodkie jak na moj
gust. Po paru probach dobralam sobie kilka rodzajow, z czego ulubiony jest
w sobie musztardowym.
Kawior i pasty kawiorowe, swietne na chleb (slodki!), oraz do wszelkich
dan, gdzie sie rozne sosy na ostro i zimno robi (niezastapione do awokado,
mowic, jak??)
Renifer i los, z czego jadlam na razie tylko rena, w postaci pieczeni
(dobra, ale smakowala wiecej jak wolowina niz jak dziczyzna), wedzonego
(wyrazisty smak), i suszonego (specjalnosc polnocna, mieso surowe w
okolicach wielkanocy jest wieszane do suszenia, pozniej zas, latem, jada
sie je odkrajajac cieniutkie plasterki).
Slawny ser Vasterbotten (skoro juz mieszkam w tym rejonie, to jakze go nie
jesc, choc cena przeraza nieco)
Nalesniczki z ziemniakow gotowanych, ale nie wiem, jak je robia, ze nie sa
ciezkie i plackowate, ale leciutkie, do tego sos z zurawin (a moze
borowek), i plasterki podsmazonego bekonu. Danie to jest ponoc szwedzkim
tradycyjnym z kuchni domowej, a jego nazwa z wolnym tlumaczeniu (jesli mnie
szwedzi nie nabrali) brzmi: szalenstwo mnicha:))))
Fil, czyli filmjolk, czyli zsiadle mleko, skrzyzowane z kefirem, ktore to
Szwedzi jadaja z upodobaniem do porannych platkow sniadaniowych (bardzo dobre)
Mnostwo przetworow owocowych, glownie jagodowych, malinowych, jezynowych.
Malina moroszka (na razie jadalam ja w stanie przetworzonym, na swieza
jeszcze nie pora)

wiecej grzechow na razie nie pamietam, ale na pewno jakies sa, jak zwykle:))
jak tylko o czyms ciekawym pomysle, to bede kontynuowac relacje


pozdrawiam serdecznie
Agnieszka

Magdo, napisz cos o swojej polszwedosci (??):))



Agnieszka Szalewska
Department of Molecular Biology
6K
Umea University
90187 Umea
Sweden

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.07 Magdunia
02.07 Agnieszka Szalewska
02.07 Magdunia
02.07 Anna
02.07 izabela Sowula
02.07 Ana
02.07 Margolka Sularczyk
03.07 Agnieszka Szalewska
03.07 Sorfi
03.07 Mapet\(ka\)
03.07 Ana
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem