Data: 2003-07-24 09:40:03
Temat: Re: wloszczyzna
Od: "minerwa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:bfo8jh$ka6$02$1@news.t-online.com...
> Powoli glupieje. Po przeczytaniu postu Kredki "czym zastapic wloszczyzne",
> zaczelam sie zastanawiac czy wloszczyzna to jakiekolwiek warzywa, czy
> okreslone takie jakie sie najczescie dodaje do, powiedzmy, "zupy
> podstawowej": marchewka, pietruszka, seler, pora.
> Cos mi sie kiedys przyplatalo, ze nazwa pochodzi z czasow krolowej Bony,
> ktora zrozpatrzona brakiem warzyw na polskich stolach sprowadzial je z
Wloch
> i stad niby ta nazwa "wloszczyzna"
Z Encyklopedii Wiem:
Wloszczyzna, zestaw jarzyn wykorzystywanych jako przyprawa do rosolów i zup.
W sklad wloszczyzny wchodza: marchew, seler, pietruszka, por i kapusta
wloska.
Nazwa moze sugerowac, ze wloszczyzna zostala wprowadzona do polskiej kuchni
przez królowa Bone, z pochodzenia Wloszke, która sprzyjala rozpowszechnianiu
warzyw w kraju.
minerwa
|