Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Marta" <m...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wodka orzechowa
Date: Thu, 16 Aug 2001 08:20:03 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 28
Message-ID: <9lfok0$rov$1@news.tpi.pl>
References: <9ld7ak$bc$1@news.tpi.pl> <9lehim$is3$07$1@news.t-online.com>
<9lei3p$6js$1@news.tpi.pl> <9lejjk$nkf$00$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: wrona.punkt.pl
X-Trace: news.tpi.pl 997942719 28447 213.77.100.86 (16 Aug 2001 06:18:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Aug 2001 06:18:40 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62526
Ukryj nagłówki
> Posiekac drobno 5 sztuk swiezych, niedojrzalych, zielonych owocow orzecha,
zalac
> 500 ml 40% alkoholu i macerowac w zamknietym naczyniu 6 tygodni, czesto
> wstrzasajac, po czym przecedzic. Osobno rozpuscic 200 ml cukru w 500
mlwody,
> zagotowac, ostudzic, zmieszac z wyciagiem z orzechow i pozostawic na 2
tygodnie.
> Tyle mojej ksiazkowej inteligencji. Pozostaje polegac na wlasnej fantazji
jesli
> doswiadczenia brak: laska wanili, szczypta cynamonu itp. Mozna tez zapewne
> macerowac z daktylami lub rodzynkami dla orientalnego aromatu. Albo zalej
te
> orzechy wodka, poczekaj z kilka tygodni, odcedz, znowu zalej tym razem
tylko
> zeby przykrylo. odcedz, polacz plyny i bedzie typowa polska orzechowka.
> Specjalnie doswiadczenia w tym nie mam. Jako nastolatek robilem nalewki z
> szypszyny, derenia a wszystko na oko i takie imprezy odchodzily, ze hej!
>
> Powodzenia,
>
> Irek
>
dziekuje
Marta
|