Data: 2001-08-16 06:20:03
Temat: Re: wodka orzechowa
Od: "Marta" <m...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Posiekac drobno 5 sztuk swiezych, niedojrzalych, zielonych owocow orzecha,
zalac
> 500 ml 40% alkoholu i macerowac w zamknietym naczyniu 6 tygodni, czesto
> wstrzasajac, po czym przecedzic. Osobno rozpuscic 200 ml cukru w 500
mlwody,
> zagotowac, ostudzic, zmieszac z wyciagiem z orzechow i pozostawic na 2
tygodnie.
> Tyle mojej ksiazkowej inteligencji. Pozostaje polegac na wlasnej fantazji
jesli
> doswiadczenia brak: laska wanili, szczypta cynamonu itp. Mozna tez zapewne
> macerowac z daktylami lub rodzynkami dla orientalnego aromatu. Albo zalej
te
> orzechy wodka, poczekaj z kilka tygodni, odcedz, znowu zalej tym razem
tylko
> zeby przykrylo. odcedz, polacz plyny i bedzie typowa polska orzechowka.
> Specjalnie doswiadczenia w tym nie mam. Jako nastolatek robilem nalewki z
> szypszyny, derenia a wszystko na oko i takie imprezy odchodzily, ze hej!
>
> Powodzenia,
>
> Irek
>
dziekuje
Marta
|