Data: 2007-03-19 23:12:19
Temat: Re: wok z pokrywka?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"darkblue" <n...@n...pl> wrote in message
news:etkd4i$o0v$1@news.task.gda.pl...
> w prawdziwym woku pokrywek sie nie uzywa :)
> poniewaz na stozkowym dnie plomien z palnika moze spowodowac przypalenie
> potrawy, nalezy ja czesto mieszac. a w takim przypadku pokrywka staje sie
> zbedna.
> chyba ze mowisz o pseudo wokach z plaskim dnem
Nieprawda. Kazdy wok powinien miec przykrywke i w Chinach ja ma... W woku
przeciez nie tylko sie smazy ale takze dusi, gotuje i - przede wszystkim -
paruje, np. ryba czy warzywa parowane na bambusowym koszyczku w woku to
bardzo czeste dania w pewnych kuchniach chinskich. A do tego potrzebna jest
przykrywka. No i te z plaskim dnem to wcale nie "pseudo woki" tylko po
prostu inne, nota bene czesto uzywane w samych Chinach...
--
><eM eL><Washington, D.C.><
|