Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "naiade" <n...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: z niemieckiego - kto przetlumaczy ?
Date: Sat, 5 Jun 2004 22:12:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 65
Message-ID: <c9t9fn$qcs$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <c9t66p$95t$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: avs242.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1086466364 27036 83.27.52.242 (5 Jun 2004 20:12:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Jun 2004 20:12:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203909
Ukryj nagłówki
Użytkownik "zarze" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c9t66p$95t$1@news.onet.pl...
> mam problem z kilkoma przepisami.
Wszystkiemu da sie zaradzic. Na razie wysylam tlumaczenia 2 przepisow. jak
bede miec czas, to reszte tez moge przetlumaczyc.
Nawet nie wiedzialam, ze istnieje cos takiego jak topinambur :)
A niemieckie wersje wycielam, dla czytelnosci [i tak niepotrzebne :) ]
> przepis 1
> Rahmsuppe von Topinambur
zupa smietanowa z Tompinambur
Skladniki na 5 osob
150g obranych tompinambur
2 cebule (mlode)
1/8 l bialego wina
1/4 l bulionu (mieso, biale mieso, warzywa)
1/2 l smietany
sol
pieprz
Sherry,
50g masla
trybula
Przygotowanie:
Cebule pokroic w drobna kostke i zeszklic na malej ilosci masla. Pokrojone w
duze kostki tompinambury krotko dusic razem z cebula, a potem ugasic bialym
winem i dopelnic bulionem. Ugotowac do miekkiej postaci, potem rozgniesc je
(jak piure). Dodac smietany i doprawic do smaku sherry, sola i pieprzem.
Pozostawic do zagotowania, po czym zmiksowac z zimnym maslem do puszystej
konsystencji, przybrac trybula i podawac do stolu. Jako zartobliwe
przybranie polecam wysypanie na wierzch zupy pieczonych chipsow z
Topinamburow (lekko solone).
> przepis 2
>
Skladniki dla 2 osob:
400g topinambur drobno utartych
sok cytrynowy
1 cebula drobno pokrojona
olej z oliwek
okolo 1/8 l bialego wina
1 opakowanie sosu holenderskiego(200g)
sol, pieprz
sos sojowy
marynowane papryczki chili (do smaku)
pomidory koktailowe (one chyba maja polska nazwe czeresniowe)
marynowane oliwki
Przygotowanie:
Topinambury umyc i wyszczotkowac, drobno utrzec. Od razu pokropic sokiem
cytrynowym. Cebule drobno pokroic i posmazyc na oleju z oliwek, dodac do
smaku papryczek chili, utarte topinambury i krotko razem podsmazyc. Dodac
wina i dusic, po czym dolac sos holenderski i pozostawic na malym ogniu,
zeby sie powolutku gotowalo (10-20min). Pomidory, oliwki dodac do smaku,
doprawic sola, pieprzem, sosem sojowym i podawac. Smacznego!
|