Data: 2004-06-05 20:12:14
Temat: Re: z niemieckiego - kto przetlumaczy ?
Od: "naiade" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "zarze" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c9t66p$95t$1@news.onet.pl...
> mam problem z kilkoma przepisami.
Wszystkiemu da sie zaradzic. Na razie wysylam tlumaczenia 2 przepisow. jak
bede miec czas, to reszte tez moge przetlumaczyc.
Nawet nie wiedzialam, ze istnieje cos takiego jak topinambur :)
A niemieckie wersje wycielam, dla czytelnosci [i tak niepotrzebne :) ]
> przepis 1
> Rahmsuppe von Topinambur
zupa smietanowa z Tompinambur
Skladniki na 5 osob
150g obranych tompinambur
2 cebule (mlode)
1/8 l bialego wina
1/4 l bulionu (mieso, biale mieso, warzywa)
1/2 l smietany
sol
pieprz
Sherry,
50g masla
trybula
Przygotowanie:
Cebule pokroic w drobna kostke i zeszklic na malej ilosci masla. Pokrojone w
duze kostki tompinambury krotko dusic razem z cebula, a potem ugasic bialym
winem i dopelnic bulionem. Ugotowac do miekkiej postaci, potem rozgniesc je
(jak piure). Dodac smietany i doprawic do smaku sherry, sola i pieprzem.
Pozostawic do zagotowania, po czym zmiksowac z zimnym maslem do puszystej
konsystencji, przybrac trybula i podawac do stolu. Jako zartobliwe
przybranie polecam wysypanie na wierzch zupy pieczonych chipsow z
Topinamburow (lekko solone).
> przepis 2
>
Skladniki dla 2 osob:
400g topinambur drobno utartych
sok cytrynowy
1 cebula drobno pokrojona
olej z oliwek
okolo 1/8 l bialego wina
1 opakowanie sosu holenderskiego(200g)
sol, pieprz
sos sojowy
marynowane papryczki chili (do smaku)
pomidory koktailowe (one chyba maja polska nazwe czeresniowe)
marynowane oliwki
Przygotowanie:
Topinambury umyc i wyszczotkowac, drobno utrzec. Od razu pokropic sokiem
cytrynowym. Cebule drobno pokroic i posmazyc na oleju z oliwek, dodac do
smaku papryczek chili, utarte topinambury i krotko razem podsmazyc. Dodac
wina i dusic, po czym dolac sos holenderski i pozostawic na malym ogniu,
zeby sie powolutku gotowalo (10-20min). Pomidory, oliwki dodac do smaku,
doprawic sola, pieprzem, sosem sojowym i podawac. Smacznego!
|