Data: 2004-02-26 23:49:09
Temat: Re: z pizza zawsze problem...
Od: "Iwona" <i...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
my friend myszeida ( m...@t...pl ) wrote :
> hey,
> próbowałam juz pare razy zrobić pizze i za każdym razem wychodzi mi z
> ciasta plaskacz na krucho... było juz z piwem i bez, ale ciagle nic.
> Jażeli ktos ma jakis niezawodny przepis na ciasto, wiecie, taki co to sie
> zawsze udaje, to niech mi please podeślę, bo sie zawzięłam ;)
> pozdrowionka
> mysza
Ta pizza zawsze mi wychodzi, ale przyłóż się do wyrabiania;)
Pizza [spore porcje dla 4os. - na blaszkę o wym. ok. 40x27]
-35dag mąki
-1,5dag świeżych drożdży
-ok. 200ml ciepłej wody
-pół łyżeczki cukru
-sól do smaku
Rozkruszone drożdże wrzucić do miski, wsypać cukier - rozetrzeć łyżką, dolać
ok. połowę letniej wody, mąkę, sól i wymieszać. Nast. dodawać stopniowo wodę
tak, aby ciasto nie było za rzadkie. Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być
miękkie.
Ja wyrabiam ok.1/2 godz. Formuję coś na kształt kuli, wkładam do podsypanej
mąką miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe, nieprzewiewne
miejsce do wyrośnięcia (o 100%).
Teraz spokojnie można zająć się przygotowaniem sosu, podsmażaniem, np.
cebuli, pieczarek i starciem sera (ja zazwyczaj pieczarki mam
przygotowane/usmażone i zamrożone - tylko odgrzewam na patelni).
Nagrzać piekarnik do 180"C.
Wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzić umaczanymi w tłuszczu palcami.
Na cieście posmarować grubszą warstwę sosu pomidorowego z
przyprawami -oregano, bazylia, papryka i co tam jeszcze...(może być gotowy
"Keczup do pizzy" z Pudliszek).
Reszta składników zależy od chęci, smaku i kieszeni...
Najlepsza jest, gdy smażone produkty dodamy razem z tłuszczem ze smażenia.
Piec 20min. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na porcje.
Pzdr.
Iwona
|