Data: 2004-11-12 13:53:33
Temat: Re: zaczyn na chlebek watykański
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 12 Nov 2004 11:20:28 +0100, tapta <t...@w...pl>
wrote:
>Krysia Thompson wrote:
>
>> A co to ta watykanskosc?
>>
>
>Odpowiem zbiorczo :) Jest to taki zaczyn, który odpowiednio się
>pielęgnuje przez 10 dni, by potem podzielić na 4 części z jednej upiec
>chlebek, a resztę rozdać znajomym. Znałam to pod innymi nazwami również,
>nie pamiętam jakimi, ale bardziej 'protestanckie' były. Zwał jak zwał,
>ale moja mama kiedyś to piekła i dobre było.
aaaaa, mniej wiecej rozumiem - ja kiedys hodowalam zaczyn na
niemieckie ciasto z jablkami - German friendship cake ...hhhmmmmm
bardzo dobre bylo ale mi sie zaczyn wzial i w koncu zmarnowal -
bo sie robi zostawiajac i sobie mala czesc zaczynu, dodaje sie
make etc albo "albo etcetera" i tak w kolko
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|