Data: 2002-03-27 17:46:35
Temat: Re: zakalec
Od: u...@l...localdomain
Pokaż wszystkie nagłówki
W artykule <a7rshs$dvr$1@news.tpi.pl> Basia napisała:
> A jak długo pieczesz babkę? Jesli jest upieczona to nie ma prawa klapnąc bez
> wzgldu na to czy wyrzucisz ją na kratkę czy na deskę, tak samo jest z
> ciastem drożdzowym.
Wiem, nie ma prawa klapnąć, a jednak jest inaczej.
Babkę piekę przez 50 minut, troszkę poczytałem o zakalcu zanim
poprosiłem o pomoc i teraz mam już winnego, myślę że to termometr w
piekarniku.
> Jesli ciasto jest ładne, rumiane i widac, ze juz odstaje od brzegów formy a
> wlozony patyczek jest suchy, to zakalca nie bedzie.
> Moze otwierasz piekarnik w czasie pieczenia?
Nie otwieram piekarnika w czasie pieczenia.
Będę się musiał tylko nauczyć badać ciasto drożdżowe patyczkiem bez otwierania
piekarnika :-)
Tak na serio to babci zawsze ciasto wychodziło i myślę że to jest
proste, trening czyni mistrza.
Pozdrawiam
Rysiek
|