Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zakwas Magdaleny
Date: Wed, 19 Sep 2007 07:42:29 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 37
Message-ID: <fcqcru$da9$1@news.onet.pl>
References: <fcoikc$1ff$1@news.onet.pl> <1...@c...supernews.com>
NNTP-Posting-Host: c168-68.icpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1190180542 13641 85.221.168.68 (19 Sep 2007 05:42:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Sep 2007 05:42:22 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-Sender: K+5oOzBnW6+X0XTTbdEgujUk5Dzdfipu
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301920
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:13f0um27v5f49b4@corp.supernews.com...
> Przypomnij ten przepis na gofry na zakwasie.
"Gofry zawsze robie na oko, ale wyjsciowo tak:
z tego wyjda mniej wiecej cztery 15 cm krazki
1 szklanka zakwasu
50 gr stopionego masla
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 lyzeczka cukru
maka
Mleko podgrzac, az letnio cieple, dodac cukier, lyzke maki, suche
drozdze i poczekac, az rusza. dodac zakwas, wymieszac, i odstawic w
cieple miejsce na pol godziny. Dodac reszte skladnikow i tyle maki, zeby
bylo bardzo geste ciasto, jak na racuchy, wymieszac dokladnie, zeby nie
bylo grudek surowej maki. Odstawic na pol godziny w cieple miejsce. Piec
gofry i trzymac w cieplym piecu, az do podania.
Gofry mozna podawac z syropem klonowym, z bita smietana i syropem
owocowym, z sosem z mrozonych owocow, z roztopionym dzemem, z roztopiona
czekolada, posypane swiezymi owocami i polane sosem waniliowym, itd.
Nadmiar upieczonych gofrow mozna zamrozic i odswiezyc w tosterze."
Dawno temu wygooglalam ten Twój przepis i juz dawno chcialam zrobic te
gofry, ale nigdy nie mialam zakwasu. Teraz robie go z mysla o nich - ciekawa
jestem jak sie udadza.
Pozdrawiam i dziekuje
Barbara i Marysia
P.S. W przepisie podajesz: 1 lyzka suchych drozdzy. Ilu gramom o odpowiada?
Wiadomo - lyzki sa rózne niestety.
|