Data: 2007-09-19 05:42:29
Temat: Re: zakwas Magdaleny
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:13f0um27v5f49b4@corp.supernews.com...
> Przypomnij ten przepis na gofry na zakwasie.
"Gofry zawsze robie na oko, ale wyjsciowo tak:
z tego wyjda mniej wiecej cztery 15 cm krazki
1 szklanka zakwasu
50 gr stopionego masla
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 lyzeczka cukru
maka
Mleko podgrzac, az letnio cieple, dodac cukier, lyzke maki, suche
drozdze i poczekac, az rusza. dodac zakwas, wymieszac, i odstawic w
cieple miejsce na pol godziny. Dodac reszte skladnikow i tyle maki, zeby
bylo bardzo geste ciasto, jak na racuchy, wymieszac dokladnie, zeby nie
bylo grudek surowej maki. Odstawic na pol godziny w cieple miejsce. Piec
gofry i trzymac w cieplym piecu, az do podania.
Gofry mozna podawac z syropem klonowym, z bita smietana i syropem
owocowym, z sosem z mrozonych owocow, z roztopionym dzemem, z roztopiona
czekolada, posypane swiezymi owocami i polane sosem waniliowym, itd.
Nadmiar upieczonych gofrow mozna zamrozic i odswiezyc w tosterze."
Dawno temu wygooglalam ten Twój przepis i juz dawno chcialam zrobic te
gofry, ale nigdy nie mialam zakwasu. Teraz robie go z mysla o nich - ciekawa
jestem jak sie udadza.
Pozdrawiam i dziekuje
Barbara i Marysia
P.S. W przepisie podajesz: 1 lyzka suchych drozdzy. Ilu gramom o odpowiada?
Wiadomo - lyzki sa rózne niestety.
|