Data: 2009-06-14 08:27:54
Temat: Re: zakwas chlebowy - jak sprawdzic poprawnosc?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "R.M." <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:h128rs$d3m$1@news.vectranet.pl...
Powinien mieć miły zapach kwaśnego mleka i smak kwaśny. Najlepiej więc
zrobić zakwas na żurek z płatków owsianych górskich, gdy zakiśnie - ugotować
żurek, a do reszty dodać mąki żytniej i zostawić na dwa-trzy dni, a
następnie przecedzić (do tego na sitku dodać płatków i mąki pszennej na
kolejny żurek) i do tego przecedzonego dodać więcej mąki żytniej i wody, a
gdy to ukiśnie to będzie to zakwas na chleb - rozrobić wieczorem ciasto na
chleb i na drugi dzień upiec z niego chleb zostawiając jednak kawałek ciasta
(dwie -trzy łyżki stołowe) na następny zakwas.
|