Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zakwas do chleba - pytania "uściślające" ;-)
Date: Fri, 23 Jan 2004 08:52:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <buqjid$j3r$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <buovci$maa$2@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa92.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1074844047 19579 217.98.187.92 (23 Jan 2004 07:47:27
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Jan 2004 07:47:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188118
Ukryj nagłówki
Użytkownik "*madzik*" <m...@b...op.pl> napisał w wiadomości
news:buovci$maa$2@news.onet.pl...
> Witam,
> mam pare pytan co do ponizszego zakwasu (to moja pierwsza proba, nie znam
> sie na tym, stad takie pytania....), fragment wyciety z przepisu Magdy B
na
> chleb z zakwasem.
>
Co do przepisu Magdy, ktory przytoczylas, to uwazam go za pomylke - a
scislej dodawanie drozdzy do produkcji zakwasu. Widzialam ten przepis
wszesniej, z ciekawosci go sprawdzilam i oczywiscie nic nie wyszlo, to
znaczy wyszlo - to co Tobie, drozdze poszalaly, potem rozdzielily sie dwie
warstwy i wszystko zalatywalo skwasnialym winem. Cokolwiek to wyszlo, na
pewno nie bylo zakwasem.
Wylalam zawartosc sloika i raz jeszcze zrobilam najzwyklejszy zakwas - do
sloika wsypalam make zytnia (taka ze spozywczego, zdaje sie ze typ 720), do
tego wlalam cieplej wody tyle, zeby mieszanina miala konsystencje niezbyt
gestej smietany i postawilam przykryte sciereczka w cieplym miejscu. Na
drugi dzien juz bylo widac, ze zawartosc sloika "pracuje".
Po dodaniu czesci zakwasu do chleba do sloika dodalam troche maki zytniej i
wody i wstawilam sloik do lodowki. "Nakarmiony" zakwas tak mocno pracowal,
ze wykipial z tego sloika i mialam lodowke do mycia;-)
Ten sam zakwas, zrobiony z samej maki i wody mam od wielu tygodni, biore go
troche do ciasta chlebowego, uzupelniam maka i woda i trzyma sie bardzo
dobrze - nie rozdziela sie na dwie warstwy, widac pecherzyki powietrza.
Podobno dla takiego zakwasu dobrze jest, zeby choc raz na tydzien, gora dwa
czesc jego uzyc i uzupelnic zawartosc naczynia(maka i woda), wtedy mozna go
miec latami.
pozdrawiam
Basia
|