Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "*madzik*" <m...@b...op.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zakwas do chleba - pytania "uściślające" ;-)
Date: Fri, 23 Jan 2004 12:01:31 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 47
Sender: m...@o...pl@h223n2fls33o292.telia.com
Message-ID: <buquqi$r6f$1@news.onet.pl>
References: <buovci$maa$2@news.onet.pl> <buqjid$j3r$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: h223n2fls33o292.telia.com
X-Trace: news.onet.pl 1074855570 27855 217.210.81.223 (23 Jan 2004 10:59:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Jan 2004 10:59:30 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188166
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:buqjid$j3r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Widzialam ten przepis
> wszesniej, z ciekawosci go sprawdzilam i oczywiscie nic nie wyszlo, to
> znaczy wyszlo - to co Tobie, drozdze poszalaly, potem rozdzielily sie dwie
> warstwy i wszystko zalatywalo skwasnialym winem. Cokolwiek to wyszlo, na
> pewno nie bylo zakwasem.
no zrobilam wczoraj na tym chleb w koncu ;-)
Ale nie przemowilo to do mnie, musze przyznac (tzn smak chleba).
Za to - troche z inej beczki - czekajac na chleb, zrobilam zurek, tez na
domowym zakwasie, i zakwas i zurek po raz pierwszy robilam sama i musze
przyznac, ze bylam bardzo mile zaskoczona, bo zurek na tym wyszedl wspanialy
:-) :-)
> najzwyklejszy zakwas - do
> sloika wsypalam make zytnia (taka ze spozywczego, zdaje sie ze typ 720),
do
> tego wlalam cieplej wody tyle, zeby mieszanina miala konsystencje niezbyt
> gestej smietany i postawilam przykryte sciereczka w cieplym miejscu. Na
> drugi dzien juz bylo widac, ze zawartosc sloika "pracuje".
> Po dodaniu czesci zakwasu do chleba do sloika dodalam troche maki zytniej
i
> wody i wstawilam sloik do lodowki. "Nakarmiony" zakwas tak mocno pracowal,
> ze wykipial z tego sloika i mialam lodowke do mycia;-)
OK, to dzis nastawiam nowa wersje :-) Wielki dzieki i za ten przepis, i za
przepisy na chlebek do maszynki :-) (doszlo na priva?) - czesc wyprobowana,
sa ok - troche zmieniam proporcje, dopasowujac je do mojej maszynki.
Najwiekszy problem mam z drozdzami (swiezymi), bo bardzo trudno jest mi je
ulozyc tak zeby zajely dokladnie "pol lyzki" ;-))))
> Podobno dla takiego zakwasu dobrze jest, zeby choc raz na tydzien, gora
dwa
> czesc jego uzyc i uzupelnic zawartosc naczynia(maka i woda), wtedy mozna
go
> miec latami.
U nas jeden chleb na dwa tygodnie to stanowczo za malo ;-), wiec chyba nie
bedziemy miec takiego problemu - obecnie nam wychodzi jeden na ca 2 dni,
chyba ze przyjda goscie-Polacy ;-))))
Dziekuje,
--
Pozdrawiam cieplo,
Magda
|