Data: 2004-02-01 17:08:33
Temat: Re: zakwas na chleb
Od: Unec <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 1 Feb 2004 15:59:36 +0100, "Marta MJ" <m...@n...pl>
napisał(a):
>Od jakiegos czasu pieke w domu chleb na drozdzach, ale zachcialo mi sie
>takiego na zakwasie, wiec w piatek przygotowalam zakwas i nie wiem jaka
>powinien miec forme/konsystencje. Przepis na zakwas byl taki: 2 szkl letniej
>wody, 50g drozdzy, lyzka cukru, 1 szklanka maki, wszystko wymieszac.
>Moj jest po wymieszaniu konsystencji gestej smietany, ale przed zamieszaniem
>czesc maczna jest na dnie sloja, a woda jest na wierzchu. Czy tak ma byc?
>
>Marta
>
Witam.
Od 1,5 roku pieke chleb, ale pierwsze slysze ze zakwas robi sie na
drozdzach. Jezeli cos jest na drozdzach to nie jest to zakwas. Z tego
co sie orientuje to zakwas robi sie z maki zytniej i wody. Mozna dodac
do tego skorke z chleba razowego na zakwasie. A najlepiej (ja tak
zrobilem, ale mialem taka mozliwosc) wziasc troche zakwasu od kogos
kto piecze chleb.
Pozdr.
Sebastian
|