Data: 2001-03-22 18:08:45
Temat: Re: zapiekane owoce z kruszonka (bylo Owoce z "czyms" ...)
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Użytkownik "didi" <d...@a...net> napisał w wiadomości
> news:3ab9436c$1@news.astercity.net...
> > Najpierw nalezalo przygotowac to "cos" (ciasto jakby, ale takie
> pokruszone),
> > nastepnie do zaroodpornego naczynia wkladalo sie obrane i wypestkowane
> owoce
> > (jablka na przyklad, nie jestem pewna, czy nie podduszone wczesniej) i
Fruit cobbler - fruit crumb
160 gr maki
200 gr cukru
140 gr masla
3 zoltka
owoce
Rozgrzac piec do 180C/350F.
Make, cukier i maslo posiekac nozem na drobno, dodac zoltka, wymieszac
czubkami palcow robiac caly czas kruszonke. Schlodzic w zamrazalniku 10 minut.
W zaroodpornym naczyniu ulozyc 3 cm warstwe owocow, ja najbardziej lubie
sliwki i jablka, albo rabarbar z truskawkami, nastepnie rozkruszyc po
calej powierzchni kruszonke,
Dlugosc pieczenia zalezy od uzytych owocow. Resultat, ktory chcemy
uzyskac, to wyspy zloto-brazowej kruszonki pomiedzy kaluzami gestego,
przezroczystego soku owocowego, ze spieczonymi brazowymi brzegami.
Mozna piec w jednej duzej blasze albo w malych indywidualnych
miseczkach, takich jak na zupe cebulowa. Podawac cieple, z lodami, bita
smietana albo sosem waniliowym.
Magdalena Bassett
|