Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Vefour <v...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: żeliwna patelnia ...
Date: Mon, 02 Sep 2002 19:40:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <3...@p...pl>
References: <al017d$p4i$1@news2.tpi.pl> <3...@p...pl>
<al06q1$fi6$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi181.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1030988396 23565 217.99.209.181 (2 Sep 2002 17:39:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Sep 2002 17:39:56 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en, pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.0.0) Gecko/20020530
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123312
Ukryj nagłówki
cetus wrote:
> Wielkie dzięki za odpowiedź. Chyba też stanę się jej fanem. Zobaczymy jak
> przyrządza się na niej ryby za którymi wprost szaleję. Mam jeszcze jedno
> pytanie. Chodzi o procedurę wypalania patelni żeliwnej. Jak to się robi ??
> cetus, Poznań
>
>
uwazaj z rybami, one z reguly zle znosza tak wysokie temperatury, moze
filety, ale cale ryby ... poeksperymentuj, ja na ryby wole teflon :) lub
parę.
wypalanie slawetne: sposobow jest kilka, najprostszy mowi o natarciu
patelni jakims olejem co dobrze znosi wysokie temperatury (np. z pestek
winogron) i ostrym zagrzaniu patelni, aby "spalic" olej. Potem wytrzec
recznikiem do sucha i gotowe.
ja robie troche inaczej (z wiara w sens tego co mnie uczono). w zimnej
kuchence wkladasz patelnie, zaczynasz grzac (na 180 C). jak patelnia
jest dobrze ciepla, lecz nie goraca, wyjmujesz ja i dokladnie nacierasz
olejem (najlepiej stalym, do jedzenia sie nie nadaje, ale do tego
neizle), wszedzie. Wrzucasz z powrotem do peikarnika i pieczesz 1
godzine. Pozwalasz ostygnac. Wycierasz (no more water!!!). Czysciej
nalewajac na goraca patelnie troche oleju, wrzucasz gruba sol i powinno
zlezc.
V.
|